vrijdag 27 december 2013

Spaghetti met heerlijke kruidige tomatensaus


Dit recept is gebaseerd op een recept van Jamie Oliver dat ik voorbij zag komen op chickslovefood.com. 
De saus moet wel een tijdje pruttelen maar dan heb je ook wat! Wij vonden het heerlijk!!


De ingrediënten

Ingrediënten voor 4 personen:
300 gram (spelt)spaghetti
2 tenen knoflook
1 rode ui
1 rode peper
1 klein blikje ansjovisfilets
2 blikken gepelde tomaten
2 eetlepels Italiaanse kruiden
bosje verse bladpeterselie
1 hand kappertjes (water afgegoten)
ca. 15 olijven
olijfolie
peper en zout
parmezaanse kaas
 
Voorbereidingen:
Snijd de ui en de knoflook fijn. Snijd de rode peper doormidden, verwijder de zaadjes en
snijd in halve ringetjes. Snijd de ansjovisfilets in stukken.
 
Verhit een flinke scheut olijfolie in de pan en doe de rode ui hierbij.
Laat dit op zacht tot middelhoog vuur bakken tot het begint te bruinen (karameliseren). 
De ui ruikt dan heerlijk zoet. Doe de rode peper en de knoflook erbij en bak dit tot de knoflook licht begint te kleuren.
Voeg vervolgens de stukjes ansjovis toe en bak deze mee tot ze opgelost zijn.
Voeg dan de tomaten en de Italiaanse kruiden toe en laat de saus 40 minuten zachtjes pruttelen.
Af en toe doorroeren.
 
Snijd ondertussen de peterselie grof en de olijven in vieren.
Kook de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking.
 
Voeg na 40 minuten de peterselie, de olijven en de kappertjes toe en laat nog een paar minuten meepruttelen.
Naar smaak kruiden met peper en zout (is niet eens echt nodig).
 



 
Schep de pasta op een voorverwarmd bord en schep de saus erover.
Naar smaak eventueel parmezaanse kaas erover strooien.
Eet smakelijk!
 
 
 


donderdag 26 december 2013

Buideltje van filodeeg met geitenkaas


Dit jaar mocht ik van het Kerstdiner het voor- en het nagerecht maken.
Het is natuurlijk altijd handig als je het meeste werk al van tevoren kunt doen
en dat is bij dit voorgerecht het geval.

Ingrediënten:
Filodeeg (diepvries)
Rolletje geitenkaas 
Italiaanse kruiden
Olijfolie 
Appel (in blokjes)
Honing
Roomboter
Gemengde sla
Cherrytomaatjes

En voor de sladressing:
Eetlepel lekkere olijfolie
Eetlepel citroensap
Theelepel mosterd 
Theelepel honing
Peper

Ontdooi het filodeeg minstens een half uur bij kamertemperatuur.
Neem een vel deeg en bevochtig het met water. Leg er een plak geitenkaas op
en bestrooi met Italiaanse kruiden en verse peper. Vouw het buideltje dicht en
draai een kwartslag zodat het wat strakker dichtzit. Prik er een cocktailprikker door 
zodat het dicht blijft zitten. Spray of kwast er wat olijfolie op. 
Bak de buideltjes 15 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden.

Maak ondertussen de sladressing en verdeel deze goed door de sla. 
Verdeel de sla en de gehalveerde cherrytomaatjes over de borden.
Verhit een beetje roomboter in een pan en bak hierin de appelblokjes een paar minuten. 
Voeg op het laatst een lepel honing toe. Verdeel de appel over de sla.

Haal de buideltjes uit de oven als ze mooi goudbruin zijn. 
Je kunt de cocktailprikker eruit trekken. 
Leg 1 of 2 buideltjes op ieder bord. 



maandag 23 december 2013

Gezonde havermout/appel/bananencake



Sinds kort ben ik lid van een de Facebookgroep Foodbloggers. Binnen deze groep wordt iedere maand een foodblogswap georganiseerd.
Als je je daar voor opgeeft krijg je een foodblog toegewezen en kies je daarvan een recept dat je gaat maken.
Uiteraard is het de bedoeling dat je hierover weer blogt. Erg leuk!
Ik mocht een recept kiezen van www.puursuzanne.wordpress.com. Dit is een blog over gezond en puur eten dus ik daar was ik helemaal blij mee.
Ik heb 2 recepten gemaakt en uiteindelijk gekozen voor deze gezonde "cake".
Ik keek altijd met een beetje argwaan naar recepten voor cake en gebak waar helemaal geen meel, boter of suiker aan te pas komt.
Dit kan toch niet echt lekker zijn, dacht ik. Reden te meer om het nu toch maar eens uit te proberen en daar heb ik zeker geen spijt van!
Deze cake is echt heel lekker!!

Dit zijn de ingrediënten;
Beslag:
2 bananen
120 gram ontpitte dadels
100 gram havermout
1 ei
50 gram amandelen
1 theelepel zuiveringszout/baking soda (bakpoeder)
roomboter om het bakblik in te vetten

Vulling:
1 appel in kleine stukjes
60 gram rozijnen, 30 minuten geweekt in warm water
kaneel
koek/speculaaskruiden

Verder heb je nodig: een keukenmachine en een bakblik.

In het recept van Suzanne worden cacao nibs gebruikt maar omdat ik die niet in huis had en
omdat ik deze cake voor Sinterklaasavond maakte heb ik in plaats van de cacao nibs speculaaskruiden toegevoegd.

 

 
En zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 180 graden en vet het bakblik in met roomboter.
Meng de rozijnen met de stukjes appel en strooi hier ruim kaneel en koek/speculaaskruiden over.
Meng alles goed door elkaar.
Doe de dadels samen met de amandelen, bananen en de havermout in de keukenmachine. Meng dit tot een egale massa.
Voeg daarna het ei en het bakpoeder toe en meng nog 30 seconden.
Schep het appelmengsel door het beslag en zorg dat het goed door het beslag wordt verdeeld.
Schep het beslag in het blik en strijk het nog even glad met de achterkant van een lepel.
Zet de cake in de oven voor ca. 30 minuten. Test met een satéprikker of de cake gaar is
(als de prikker droog en schoon uit de cake komt is deze gaar).
Laat de cake afkoelen voor je hem uit het blik haalt.
 
Ik ben erg benieuwd wat je ervan vindt!
Eet smakelijk!
 



zondag 22 december 2013

Snert

Heerlijk als het slecht weer is en helemaal niet zo verkeerd: erwtensoep!
Natuurlijk hoort er wel een rookworst in maar verder is het toch vooral groente,
groente en nog eens groente. Goed voor je dus!

Hier een eenvoudig recept voor een lekkere dikke soep.

Ingrediënten:
500 gram spliterwten
2 bouillonblokjes (groente)
2 laurierblaadjes
2 winterpenen
2 preien
1 ui
1/4 knolselderij
Paar takjes bladselderij 
125 gram spekblokjes
1 rookworst


Ik heb een erwtensoeppakket gebruikt dat je bij veel supermarkten op de groenteafdeling vindt.

Doe de spliterwten met 2,5 liter koud water en de laurierblaadjes in een ruime pan en breng al roerend aan de kook.
Laat 45 minuten zachtjes koken. Roer regelmatig en schep en schuim eraf.
Snij ondertussen de wortel, prei, ui, knolselderij en bladselderij fijn.
Voeg de groente samen met de spekblokjes toe en laat 20 minuten koken. Blijf regelmatig roeren anders koekt het aan.
Voeg ten slotte de in plakjes gesneden rookworst toe en laat nog 10 minuten koken.
Breng eventueel op smaak met zout en peper of een beetje maggi. Eet smakelijk!

vrijdag 20 december 2013

Dulce de Leche

Super easy, super lekkere caramel zonder moeite! 
Dit recept staat geloof ik al 100 x op het web maar ik wil het toch met jullie delen voor het geval je het nog niet kent. 
Neem een blikje gecondenseerde melk:

Verwijder het label en leg het blikje in een pan met kokend water. 
Laat 2 à 3 uur koken afhankelijk van hoe dik je de caramel wilt hebben. Hoe langer, hoe dikker. 
Controleer regelmatig of het blikje nog wel onder water ligt. 
Haal het blikje uit de pan (pas op: heet!) en laat afkoelen. That's it!!
Heerlijk over ijs, gebak, cake enz.

Belangrijk: open het blikje pas als het helemaal afgekoeld is! Anders schijnt je hele keuken onder de caramel te zitten!

Het kan ook in de snelkookpan. Blikje erin, ca. 2 liter water erbij en 45 minuten laten koken. 


maandag 9 december 2013

Groentesalade met fetakaas



Om de week maar weer eens goed en gezond te beginnen: salade met heel veel groente!
Ik heb voor deze salade een gewone krop sla gebruikt en een zakje gemengde salade.
Na de bladeren van de krop sla te hebben gewassen vermeng je deze met de gemengde sla en je favoriete dressing.
Ik vind deze salade erg lekker met de Tahindressing.

Dan verdeel je de sla over twee borden en leg je erbovenop: een tomaat, stukjes komkommer, crispy mais (evt. warm gemaakt),
kort gekookte sperziebonen (of andere groente die je over hebt van de vorige dag), fetakaas en wat gemengde pitten (zonnebloem, pijnboom, pompoen).

Misschien even iets meer werk dan een boterhammetje smeren maar zeg nou zelf, wat ziet er lekkerder uit:







zondag 8 december 2013

Appel/peer/bananencake


Dankzij een foodbloggersgroep op Facebook kom ik op heel veel sites van collega foodbloggers. Nooit geweten dat er zó veel foodblogs zijn! Sommige zien er echt prachtig uit. Zo ook de site waar ik dit recept zag: www.lyvre.nl. Prachtige site en heerlijke cake!

Ingrediënten:
- 380 gram spelt of tarwebloem
- 350 ml (soja)melk
- 300 gram suiker
- 120 ml olijfolie
- 1 banaan
- 4 theelepels bakpoeder
- 2 theelepels vanille extract of 1 zakje vanillesuiker
- 1/2 theelepel zout
En voor de appel & peren-mix:
- 1 appel
- 1 peer
- scheutje citroensap
- handje rozijnen
- 2 theelepels kaneel
- 2 eetlepels suiker
Bereiden
Verwarm de oven voor op 180°C.
Schil de appel en peer en snijd deze in kleine stukjes. Besprenkel deze met wat citroensoep. Doe de rest van de ingrediënten (rozijnen, suiker, kaneel) samen in een kom en roer dit door elkaar.
Doe alle droge ingrediënten samen in een kom (bloem, suiker, bakpoeder, zout) en meng dit door elkaar. Prak in een andere kom als eerste de banaan met een vork. Voeg hier de rest van de natte ingrediënten aan toe (olie en melk). Voeg de natte ingrediënten bij de droge en roer dit door elkaar. Voeg dan de appels en peren erbij. Nog even roeren en dan kan het in een ingevette bakvorm. Het beslag is voldoende voor een springvorm van 26cm. Ik heb deze roos gemaakt en die moest ruim 1,5 uur in de oven. Test zelf met een sate prikker of de cake gaar is. Komt de prikker er schoon uit, dan is de cake klaar!
Eet smakelijk!

vrijdag 6 december 2013

Romige risotto met garnalen


Heerlijke romige risotto, wie houdt er nou niet van. En risotto is een hele slimme maaltijd op de dag voor een sportwedstrijd!
Toen ik onlangs een kookworkshop bij La Cuisine volgde kreeg ik een hele goede tip van de chef. Risotto in de oven!
Je hoeft de bouillon niet scheutje voor scheutje toe te voegen en niet te roeren. Ideaal!

Hier komt een recept voor risotto met garnalen.

Ingrediënten voor 4 personen:
300 gram risottorijst
2 bouillonblokjes (groente)
Scheut droge witte wijn
1 flinke ui, gesnipperd
1 teentje knoflook, gesnipperd 
500 gram cocktailgarnalen (voorgekookt, diepvries)
125 ml Alpro soya cuisine (of andere room)
Olijfolie
Geraspte parmezaanse kaas

Verwarm de oven voor op 150°C.
Breng een liter water aan de kook en los de bouillonblokjes hierin op.
Verhit een flinke scheut olijfolie in een ovenbestendige pan en fruit hierin de helft van de ui en de knoflook.
Als de ui glazig is voeg je de risottorijst toe. Bak de rijst al omscheppend tot de korrels een beetje glazig zijn ( 2 à 3 minuten).
Blus af met de wijn en giet dan de bouillon er in 1 keer bij. Roer even door.
Zodra de bouillon weer kookt doe je de deksel op de pan en zet je de pan 20 minuten in de oven. 
Daarna laat je de risotto buiten de oven even "rusten" met het deksel schuin op de pan (5 à 10 minuten).
Terwijl de pan in de oven staan ontdooi je de garnalen door ze onder stromend water te houden.
Verwijder de staartjes als deze er nog aan zitten. Fruit de andere helft van de ui in olijfolie.
Voeg de room toe en laat even inkoken tot de saus lekker dik is. Pas als de risotto klaar is doe je de garnalen bij in de roomsaus.
Deze hoeven alleen maar warm te worden. Roer de garnalenroomsaus door de risotto. 
Bestrooi de risotto op het bord met wat parmezaanse kaas.
Lekker met de groenteschotel met geitenkaas



de garnalenroomsaus gaat door de risotto



Risotto met groenten uit de oven: heerlijk!


woensdag 4 december 2013

Kalkoen Caprese


Dit recept is gebaseerd op een recept dat ik zag op www.ohmyfoodness.nl., uiteraard weer een beetje aangepast.
Er staan al best veel recepten op mijn blog met tomatensaus maar deze is zo lekker en gezond dat hij toch echt niet mag ontbreken.

Ingrediënten voor 3 personen:
400 gram kalkoenfilet (kip kan uiteraard ook)
150 gram speltpasta
1 klein blikje tomatenpuree
1 blik tomatenblokjes 
1 verse tomaat en een handvol cherrytomaatjes 
1 bol mozzarella 
1 grote ui of 2 kleine
2 teentjes knoflook
1 eetlepel balsamicoazijn
1 eetlepel Italiaanse kruiden
Peper & zout
Verse basilicum
Olijfolie
 
Verwarm de oven voor op 200 graden en vet een ovenschaal licht in.
De saus: snipper de ui en de knoflook, verhit 2 eetlepels olijfolie in een pan en fruit hierin de ui en de knoflook glazig.
Mmmmmh, nu ruikt het al heerlijk in je keuken!
Voeg de tomatenpuree toe en bak 2 minuten mee. Doe dan de tomatenblokjes incl. sap bij in de pan en laat dit 10 minuten
zachtjes pruttelen zodat de saus wat dikker wordt. Breng op smaak met de Italiaanse kruiden, balsamico en peper & zout.
Scheur of knip de blaadjes basilicum en roer deze door de saus.
Kook ondertussen de pasta beetgaar en bak de kalkoenfilet rondom even aan.
Als je dikke filets hebt kun je ze beter eerst in de lengte doorsnijden zodat je plattere stukken krijgt.
Roer de helft van de saus door de pasta en leg dit onderin de ovenschaal.
Leg hierop de kalkoenfilets en bedek deze met de rest van de saus.
Leg hierop plakken verse tomaat en plakken mozzarella.
Snijd de cherrytomaatjes doormidden en leg deze met het snijvlak naar boven bovenop de pasta.
Zet het geheel een half uurtje in het midden van de oven.
Bestrooi voor het serveren met nog een paar blaadjes basilicum en eventueel wat peper & zout.

Eet smakelijk! 

dinsdag 3 december 2013

Quinoa met groente en amandelen

Bord vol super gezonde ingrediënten

Dit gerecht is echt multifunctioneel. Je kunt het als lunch eten maar ook als diner.
Je kunt het zowel warm als koud eten en je kunt er natuurlijk verschillende soorten
groente doorheen doen. Kook gewoon de avond van tevoren een extra portie. 

Ingrediënten voor 2 personen:
100 gram quinoa
2 tomaten aan blokjes gesneden
1 avocado aan plakjes gesneden
1 klein blikje kikkererwten
40 gram amandelen (ongezouten)
250 gram broccoli
1 groentebouillonblokje

Breng ca. 2 liter water aan de kook met het bouillonblokje.
Spoel de quinoa goed af en kook het vervolgens 10 minuten in de bouillon.
Verdeel de broccoli in roosjes en kook deze 2 minuten
(of gebruik de groente die je over hebt van de vorige dag).
Meng vervolgens alle ingrediënten door elkaar en eet smakelijk!
Eventueel kun je er nog wat fetakaas over verdelen.

Wat de ingrediënten van dit supermaaltje voor je doen:
Quinoa: lijkt op een graan maar is het zaad van de quinoaplant. Het is rijk aan
eiwitten, vitamine B2, vitamine E en mineralen als ijzer, koper en magnesium.
Tomaten: Tomaten bevatten veel vitamine C, carotenen, vitamine B, vitamine B2 en
vitamine B6 en de mineralen kalium, fosfor en magnesium. De tomaat bevat een kleurstof,
namelijk lycopeen, die de menselijke cellen kan beschermen tegen de nadelige invloeden
van stikstofdioxiden. Stikstofdioxiden zitten onder meer in tabaksrook en in uitlaatgassen. 
Avocado: De avocadovrucht is bijzonder voedzaam. In tegenstelling tot de meeste
vruchten bevat de avocado zeer veel olie (5 tot 23 g per 100 g vruchtvlees).
De olie in de vrucht bestaat voornamelijk uit onverzadigde vetten en heeft dus een
gunstige invloed op het cholesterolgehalte. De avocado bevat ook veel mineralen
zoals ijzer en kalium en is tevens rijk aan proteïne. 
Kikkererwten: bevatten veel eiwit, voedingsvezels, lysine en trytofaan, vitamine B1,
B6 foliumzuur, magensium, ijzer, kalium, calcium en zink. 
Amandelen: bevatten ongeveer 90% onverzadigde vetzuren en veel vitamine E. 
Broccoli: bevat calcium, ijzer, vitamine C, vitamine B1, B2, en caroteen.