dinsdag 11 maart 2014

Chocolat chip havermoutkoekjes



Heb je de ingrediëntenlijst van een pak koekjes wel eens bestudeerd? Dat moet je voor de grap eens doen.
Je schrikt van de hoeveelheid chemische toevoegingen die er behalve suiker en vet in fabriekskoekjes zitten.
En dan worden ze soms ook nog als gezond in de markt gezet.
Nou moet je soms natuurlijk wel gewoon wat lekkers kunnen eten zonder daar over na te denken maar
je kunt zelf ook koekjes bakken waar alleen maar gezonde ingrediënten in zitten en die ook nog lekker zijn!
Dit makkelijke recept zag ik op www.lyvre.nl en heb ik iets aangepast naar mijn smaak.


Voor 20 à 25 koekjes heb je nodig:
2 rijpe bananen 
120 gram havermout
100 gram ontpitte dadels, rozijnen of een combinatie van deze
50 gram donkere chocola (hoe hoger het percentage cacao hoe gezonder)
Eetlepel olie (gesmolten kokosolie, rijstolie, olijfolie) 
Snufje zout
Kaneel
Koekkruiden

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Prak de bananen fijn in een grote kom en voeg hier de havermout, het zout, de kaneel, de koekkruiden en de olie aan toe.
Roer goed door tot een plakkerige massa.
Eventueel nog wat olie toevoegen als het niet genoeg plakt. 
Snijd de dadels en de chocola in kleine stukjes en voeg deze ook toe aan het mengsel samen met de rozijnen. 
Roer goed door elkaar, hier heb je wat kracht voor nodig.
Leg een vel bakpapier op een bakplaat en vorm kleine balletjes van het deeg.



Druk de balletjes plat met een spatel en bak ze een half uurtje in de voorverwarmde oven. 
De structuur van deze koekjes is anders dan die van fabriekskoekjes maar ze smaken echt goed (vind ik).
Laat ze goed afkoelen en vervolgens kun je ze in een afgesloten pot prima bewaren. Invriezen kan ook.

Eet smakelijk!




zaterdag 8 maart 2014

Herstelbrood/cake


Dit brood is perfect voor na het sporten!
Het bevat veel eiwit en goede vetten uit amandelen en andere noten.
Goed voor het herstel van je spieren.
Het recept komt dan ook van de hardloopsite www.prorun.nl.

Ingrediënten:
100 gram amandelmeel, ik vermaal altijd (ongezouten!) amandelen in de keukenmachine
100 gram speltmeel of boekweitmeel
4 eieren
100 ml amandel of hazelnootmelk
theelepel bakpoeder

Je kunt ook alleen 200 gram amandelmeel gebruiken.

Voor de vulling kun je eigenlijk alles gebruiken wat je maar lekker vindt of in huis hebt:
Noten zoals walnoten, paranoten, hazelnoten of gemengde (ongezouten) noten
Gedroogde vruchten zoals cranberry's, abrikozen, rozijnen, dadels, gojibessen enz.
Evt. een handje geraspte kokos.

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Mix het meel, de eieren en de melk tot een glad beslag. 
Voeg het bakpoeder en de overige ingrediënten toe en mix nog even.
Vet een flinke cakevorm goed in en verdeel het beslag in de vorm.
Bak het brood ca. 40 minuten in de voorverwarmde oven.

Het brood bevat geen vet en is om zo te eten een beetje droog maar heerlijk met een beetje boter, een plakje kaas of wat jam.
Eet smakelijk!!