Boeken

Het geheim van slanke mensen - Mieke Kosters

Dit boek heb ik begin 2012 gelezen en ook heb ik de bijbehorende (gratis) Facebookworkshop gedaan.
Ik ben er destijds 8 kilo mee afgevallen en die zijn er ook niet meer bijgekomen. Het is geen dieet en gaat ook niet over gezond eten.
Het is een mindset: wel mogen eten maar niet te veel willen eten. Het boek is erg leuk en toegankelijk geschreven en ziet er prachtig kleurrijk uit met veel voorbeelden, foto's, schema's etc.
www.hetgeheimvanslankemensen.nl









De voedselzandloper - Kris Verburgh

De schrijver van dit boek is een Belgische arts en wetenschapper. Hij heeft erg veel kritiek gekregen op zijn methode en zijn boek. Zijn adviezen zijn tegenstrijdig met de adviezen van het voedingscentrum.
In grote lijnen komt het er op neer dat we weer moeten gaan eten zoals we dat in de oertijd deden. Ons lichaam is er niet op ingesteld brood, pasta, rijst en aardappelen en zuivel te eten. Kris Verburgh is een groot fan van havermoutpap, hij raadt dan ook aan om daar de dag mee te beginnen. Verder moet er vooral heel veel groente gegeten worden en in mindere mate fruit, noten, zaden, peulvruchten, paddestoelen, eieren, (kleine hoeveelheden) vis, gevogelte en donkere chocola. Ook geeft hij aan het eind van het boek nog advies betreffende bewegen en mediteren. Hij baseert zijn adviezen op wetenschappelijk onderzoek maar zijn tegenstanders zeggen dat hij deze onderzoeken niet goed interpreteerd. Ik vond het een interessant boek om te lezen. Het laat je toch eens op een heel andere manier naar je eetpatroon kijken. Wij eten niet precies volgens de adviezen van dit boek maar sinds ik het heb gelezen ontbijt ik niet meer met yoghurt en Cruesli (waar heel vaal suiker in zit!) maar met havermoutpap of magere kwark met fruit en noten/zaden. Ook zijn wij veel minder brood gaan eten. Pasta, rijst, aardappelen etc. eten we nog wel maar wel minder dan voorheen. Dit bevalt ons erg goed.
www.voedselzandloper.com
    





Broodbuik - William Davis


Volgens William Davis, een Amerikaanse cardioloog, moet de tarwe helemaal in de ban. De laatste 50 jaar is er heel veel "verbeterd" aan tarwe zodat het sneller groeit en beter bestand is tegen droogte en ziektes. Er wordt echter niet gekeken naar de gevolgen van deze veranderingen voor onze gezondheid. William Davis gaat daarin behoorlijk ver. Diabetes, depressies, Alzheimer en nog veel meer vreselijke ziektes komen aan bod. Tarwe zou van invloed kunnen zijn op al deze aandoeningen. Bovendien zou tarwe verantwoordelijk zijn voor het vet dat zich nestelt op je buik en dit is het meest gevaarlijke vet. Een taai boek om te lezen en de manier van schrijven is behoorlijk Amerikaans. Als nuchtere Hollander vind ik het af en toe een beetje overdreven maar als je lichamelijke klachten hebt is het de moeite waard om een tarwevrij dieet eens uit te proberen. Mr. Davis heeft al heel wat klachten en overtollige kilo's zien verdwijnen bij patiënten die hij aanraadde om tarwe te schrappen uit het dieet. Dat is trouwens nog niet zo heel eenvoudig want tarwe is in ontzettend veel voedingsmiddelen verwerkt. Maar als je echt wilt dan kan het. De schrijver vertelt hoe je dit kunt aanpakken en reikt ook een aantal recepten aan om tarwevrij te ontbijten, lunchen en dineren.  
www.broodbuik.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten