Leuke weetjes




Quinoa:
Quinoa lijkt op een graan maar is eigenlijk het zaad van de quinoaplant. Quinoa bevat dus geen gluten en is daarom ook geschikt voor coeliakiepatiënten. Quinoa is rijk aan eiwitten, vitamine B2, vitamine E en mineralen als ijzer, koper en magnesium. Een zeer geschikt voedingsmiddel voor sporters!

 

Granaatappel:
Granaatappels bevatten veel kalium en vitamine C. Bovendien bevatten ze nog meer polyfenolen dan rode wijn en groene thee. Polyfenolen zijn krachtige antioxidanten. De vrucht krijgt dan ook allerlei gezondheidsvoordelen toegedicht. Zo zouden de rode pitjes ontstekingen remmen, de bloeddruk verlagen en zorgen voor een mooie huid. Ook wordt er een preventieve werking tegen kanker en hart- en vaatziekten toegeschreven aan de granaatappel.
Granaatappels zijn in de herfst en winter verkrijgbaar bij de groenteboer en goed gesorteerde supermarkten. Kies exemplaren die zwaar aanvoelen en een gladde schil hebben. Verse granaatappels worden rijp geoogst dus je kunt ze meteen eten. In de koelkast blijven ze zeker een week goed. Bron: gezondheidsnet.nl



Mango:
Deze kleurrijke vrucht is heerlijk zoet van smaak en ook nog eens supergezond. De mango is afkomstig uit India, waar zowel de vrucht als de boom heilig is. Boeddha zou namelijk slapend onder een mangoboom aan zijn wijsheid zijn gekomen.

Er zitten veel voordelen aan het nuttigen van dit stuk fruit. Het antioxidant in een mango kan kankercellen bestrijden. Daarnaast bevat deze vrucht veel ijzer, wat gunstig is voor mensen met bloedarmoede, zoals zwangere vrouwen. Voor de toekomstige moeders zijn de stoffen calcium en magnesium ook nog eens heel bevorderlijk aangezien ze stressverlagend werken en helpen om een miskraam te voorkomen
Naast de lichamelijke voordelen zitten er nog meer voordelen aan een mango. Zo helpt het je poriën te openen, wat resulteert in en zachte, glanzende huid. Maar je kunt bijvoorbeeld ook je seksleven een nieuw leven inblazen. De vitaminen E in deze vrucht stimuleren namelijk de hormonen, wat zorgt voor een beter seksleven. Tot slot zorgt een mango ook nog eens voor het ultieme geluk. Een mango bevat tryptofaan: ook wel het gelukshormoon genoemd. Bron: Telegraaf


Tomaten: Tomaten bevatten veel vitamine C, carotenen, vitamine B, vitamine B2 en
vitamine B6 en de mineralen kalium, fosfor en magnesium. De tomaat bevat een kleurstof,
namelijk lycopeen, die de menselijke cellen kan beschermen tegen de nadelige invloeden
van stikstofdioxiden. Stikstofdioxiden zitten onder meer in tabaksrook en in uitlaatgassen.

Avocado: De avocadovrucht is bijzonder voedzaam. In tegenstelling tot de meeste
vruchten bevat de avocado zeer veel olie (5 tot 23 g per 100 g vruchtvlees).
De olie in de vrucht bestaat voornamelijk uit onverzadigde vetten en heeft dus een
gunstige invloed op het cholesterolgehalte. De avocado bevat ook veel mineralen
zoals ijzer en kalium en is tevens rijk aan proteïne. 


Spelt:
Om het voordeel van het gebruik van spelt uit te kunnen leggen is het belangrijk eerst stil te staan bij de meest gebruikte graansoort: Tarwe.


Tarwe
De voedingswaarde van tarwe, het meest gebruikte graan, bevindt zich hoofdzakelijk in de kiem en de zemel die bij het malen voor het grootste gedeelte uitgemalen en uitgezeefd worden. Het meellichaam van tarwe bestaat voor het grootste gedeelte uit gluten. In het meellichaam van de tarwekorrel bevinden zich nauwelijks nog voedingsstoffen, waardoor een tarwe-witbrood eigenlijk waardeloos wordt voor een goede voeding.
Daarom is het dus nodig om van tarwe altijd volkorenproducten te gebruiken. Helaas is echter uit onderzoek ook al duidelijk geworden dat tarwevolkoren ook schadelijk kan zijn voor een gevoelige darmwand.
Nog een nadelig aspect van tarweproducten is dat het in het lichaam een sterke stijging en daarna een sterke daling van de bloedsuikerspiegel veroorzaakt. Eerst heeft men dus heel veel energie, maar plots zakt die energie ook helemaal weg en ervaart men een dip (en de behoefte om te 'snacken').

Spelt
Bij spelt blijven de voedingsstoffen tijdens het maalproces wel behouden.
Het bloemlichaam van spelt bevat niet alleen maar gluten, zoals dat wel bij tarwe het geval is. Spelt bestaat uit een geniale mengeling van vitaminen, mineralen, koolhydraten, vetten, evenals een voor een graansoort hoog eiwitaandeel en rijkelijk ballaststoffen.
Doordat spelt erg rijk is aan aminozuren, die in het lichaam de productie van vrolijk makende hormonen opwekken, weten we bovendien: spelt maakt gelukkig.

Bovendien zijn de gluten die het spelt bevat van een andere samenstelling dan die in tarwe. Daarom is spelt, en alle producten gemaakt van speltbloem of speltmeel (zoals onze pastasoorten) veel makkelijker te verteren. Spelt zorgt voor een gelijkmatige bloedsuikerspiegel, waardoor men minder de behoefte heeft om tussendoortjes te eten. Door deze eigenschap is speltgraan ook bijzonder geschikt voor mensen met diabetes (suikerziekte).
Spelt is dus voor zowel sporters als 'gewone mensen' een krachtige fitmaker.

Daarom is speltgraan dus voor de mens zeer gezond!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten