Over mij


Ik ben Claudi, 41 jaar, getrouwd, moeder van een zoon
en ik woon in Almelo.

Ik ben geen topkok of keukenprinses.
Sterker nog, het koken heeft mij tot voor kort nooit zo kunnen boeien.
Waarom iets zelf gaan maken als je het kant en klaar kunt kopen?
Pas toen wij wat af wilden vallen ben ik me gaan interesseren voor koken en voeding.
Ik ging veel nieuwe dingen uitproberen en de gerechten die we lekker vonden wilde ik ergens opslaan.
Zo is dit blog ontstaan.


Ik heb een aantal boeken gelezen over voeding en zoek veel informatie en recepten op het internet.
Wat is nu eigenlijk gezond? De meningen hierover zijn nogal verdeeld en als je je erin gaat verdiepen
zie je soms door de bomen het bos niet meer. Het Voedingscentrum houdt vast aan 5 boterhammen
per dag en behoorlijk veel koolhydraten. Steeds meer onderzoekers beweren dat dit dieet juist de
oorzaak is van het grote aantal mensen met overgewicht. Zij vinden dat je meer (gezonde) vetten
moet eten en minder koolhydraten en snelle suikers.

Ik denk dat je in ieder geval je gezonde verstand moet gebruiken en moet uitproberen wat voor jou
werkt en waar je je goed bij voelt. Voor ons werkt het in ieder geval goed om minder brood en pasta eten.
En als we dit wel eten gaan we voor de volkoren of speltvariant.
We eten veel meer groente, fruit, noten, zaden, pitten, eieren en kaas.
Concreet betekent dit dat we 's morgens havermoutpap of kwark met (zelfgemaakte) muesli eten
en bij de lunch meestal een salade.
's Avonds eten we bijvoorbeeld een stukje vlees, kip of vis met 2 soorten groente.
Of een wokgerecht of ovenschotel waarbij ik de hoeveelheid groente zo ongeveer verdubbel ten opzichte van "vroeger".  

Er staat niets op de verboden voedingsmiddelen lijst maar ik wil wel zoveel mogelijk koken
zonder pakjes en zakjes.
Kijk maar eens op de ingrediëntenlijst van een bewerkt product.
Zoveel kunstmatige toevoegingen kunnen nooit goed voor je zijn.
Verder vermijd ik zoveel mogelijk geraffineerde suiker.

Suiker is heel erg verslavend. Het laat je bloedsuikerspiegel enorm pieken waardoor je lichaam veel
insuline gaat aanmaken.
Daardoor zakt je bloedsuikerspiegel weer flink maar vaak krijg je dan ook een "dip".
Je voelt je moe en krijgt weer behoefte aan iets zoets.
Als je geen suiker eet heb je hier echt veel minder last van!
Mocht je ook suikervrij willen eten doe dan de online cursus op www.ikeetsuikervrij.nl.
Je leert dan etiketten lezen en dat is belangrijk want suiker zit werkelijk bijna overal in verwerkt en
kan verschillende benamingen hebben o.a. glucose(-stroop), fructose(-stroop), sacharose en dextrose.  

Het is even wennen om op deze manier te eten. Een boterham heb je natuurlijk altijd in huis en de ingrediënten voor een salade misschien niet.
Maar als je een beetje moeite doet hoeft het echt niet veel tijd te kosten en ga je je vanzelf fitter en gezonder voelen.


Zoon Jasper helpt met bakken


Tijdens een kookworkshop bij La Cuisine met een Italiaanse chef

1 opmerking:

  1. Ik heb gisteren de appel, peren en bananencake gemaakt,maar hij is zo nat. Heeft weet ik hoelang in de oven gestaan. Groetjes Patricia

    BeantwoordenVerwijderen